بعدی
like

یک بار برای همیشه!

‏. ‏(‏۱۲-‏آذر-‏۱۳۹۷)

تغییر و تحول مدیران نباید به سادگی و با چشم پوشی از عملکرد نادرست آنان صورت بگیرد، بلکه باید با بررسی موشکافانه، عملکردش در طول دوران مدیریت، وضعیت او را مشخص کرد.

آرت کافه-سیدرضااورنگ:تغییر مدیریت در نهادهای دولتی و خصوصی، امری است متداول که در تمام کشورها صورت می گیرد. این تغییرات یا جنبه سیاسی دارد و یا اداری. هر چند تغییر مداوم و بی حساب مدیریت ها، ممکن است به ارکان آن وزارتخانه یا سازمان آسیب های جدی بزند، اما در مواردی اجتناب ناپذیر است،زیرا عملکرد ضعیف یک مدیر یا خدای ناکرده سوء استفاده های مالی او، مشکلی است که باید جلوی آن را گرفت، اگر جلوگیری نشود امکان آن وجود خواهد داشت که به یک فاجعه ختم شود.
تغییر و تحول مدیران نباید به سادگی و با چشم پوشی از عملکرد نادرست آنان صورت بگیرد، بلکه باید با بررسی موشکافانه، عملکردش در طول دوران مدیریت، وضعیت او را مشخص کرد. اگر مورد خاصی در پرونده کاری او مشاهده نشد، می توان با سلام و صلوات وی را تا مقابل در خروجی وزارتخانه یا سازمان بدرقه کرد، اما اگر در مدیریت وی، اشکال عمده ای وجود داشت یا خدای ناکرده شائبه سوء استفاده مالی یا مقامی در پرونده اش مشاهده شد، باید مورد مواخذه قرار گرفته و با اطمینان از سوء استفاده اش از مقام خود، او را به دادگاه های صالحه معرفی کرد تا به سزای کاری که انجام داده برسد.
در طول سالیان گذشته، مدیران زیادی در عرصه فرهنگ و هنر کشور جا به جا شده اند. در پرونده برخی از این مدیران خلع ید شده، شائبه سوء استفاده مالی و مقامی دیده و حتی به اثبات رسیده است، اما هیچ کدام مورد مواخذه قرار نگرفته و به دادگاه معرفی نشده اند. متاسفانه این کار به یک اپیدمی تبدیل شده است. هر مدیری که بر سر کار می آید، خیالش از هزار جهت راحت است، چون بعد از پایان مدیریت اش کسی با او کاری نخواهد داشت و با خیال راحت می تواند با محصولی که از مزرعه سازمان تحت مدیریت خود برداشت کرده به زندگی مرفه خویش ادامه دهد.
در همین حوزه مختلف وزارت ارشاد، چندین بار این اتفاق صورت گرفته و مورد اعتراض اهالی هنر، رسانه ها و علاقه مندان واقع شده است، اما کوچک ترین اقدامی صورت نگرفته است، چرا؟!
مدیرانی که شائبه سوء استفاده مالی آنان وجود دارد و از کار برکنار شده یا استعفا داده شده اند، در حال حاضر یا بر مسند مدیریت اداره ای دیگر نشسته اند یا با خاطر آسوده در حال انجام کارهای شخصی هستند! آیا ناظری وجود ندارد تا بر این اوضاع نظارت کند؟ چرا حسابرسی صورت نمی گیرد؟ بودجه های تعلق گرفته که هر کدام ردیف خاص خودشان را دارند، چگونه است که این چنین به هدر می روند؟ تا کی باید هنرمندان عرصه های مختلف هنر، دندان روی جگر بگذارند و در نهان خون گریه کنند؟ خدا می داند تاکنون چه استعدادهای نابی به خاطر سوءمدیریت و خیانت در امانت برخی از مدیران در این حوزه ها به هرز رفته اند.
یک بار برای همیشه به این غائله خاتمه دهید و مدیران خطاکار را پای میز محاکمه نشانده و حق را به حق دار برسانید. اگر امروز این کار صورت نگیرد، مطمئن باشید که در آینده شاهد فجایع بیشتری خواهیم بود.
وزارت ارشاد عملکرد همه مدیران پیشین را زیر ذره بین برده و به حساب همه رسیدگی کند. به یک دوره نیز نباید بسنده شود، بلکه از آغاز دهه ۷۰ تاکنون باید پرونده تمام مدیرانی که در عرصه های مختلف هنر مسند نشین بودند،مورد برسی قرار گرفته و آنانی که در امانت خیانت کرده اند شناسایی شده و به حساب شان رسیدگی کرد.


یادداشت سیدرضااورنگ سوءمدیریت سوءاستفاده