به گزارش آرت کافه به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید عباس صالحی با حضور در مجلس شورای اسلامی به سوال نماینده مشهد در مورد عملکرد ضعیف بنیاد ملی بازیهای رایانهای گفت: در حال حاضر در حوزه نظارت بازیهای رایانهای در فضای نظارت بر بازیهای خارجی، ١٩ ناشر دارای مجوز هستند که با توجه به استعلام ها در فضای بازیهای خارجی؛ بازیهای رایانهای نیز میتواند مجوز بگیرد.

وی ادامه داد: بازیهای رایانهای قبل از انتشار نیاز به صدور پرونده انتشار دارد، در واقع هرگونه انتشار بازی رایانهای با مجوز امکانپذیر میشود، در بخش محتوایی نیز باید اذعان کرد که هر بازی قبل از انتشار در بخش محتوایی بررسی میشود و سپس براساس ردهبندی سنی و محتوا درست امکان انتشار پیدا میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: از میان ده هزار و ٥٠٠ بازی رایانهای تولید شده در حدود ٢٤٥ بازی ممنوع اعلام شده و این نشان میدهد که نظارت سالمی از سوی بنیاد بازیهای رایانهای در خصوص محصولات موبایلی و رایانهای چه داخلی و چه خارجی وجود دارد، ضمنا این بنیاد در بحث نظارت، نظام ردهبندی سنی را نیز دارد که این موضوع شامل خانواد ها و بازدیدکنندهها میشود.
صالحی در رابطه با آمار بازیهای موبایلی نیز خاطرنشان کرد: ١٧ هزار بازی موبایلی وجود دارد که نظارت روی آنها نیز به درستی انجام میشود، البته نظارت ما تنها روی بازیها نیست و بخش نظارتی ما بر فروشگاههای عرضهکننده بازیهای رایانهای نیز وجود دارد، در حال حاضر ٣٥هزار فروشگاه و ٤٥٠٠ گیم نت مشغول فعالیت هستند که همگی مورد بررسی قرار گرفتهاند و از این میان ٤٤٠ واحد به عنوان مرکزهای متخلف شناسایی و به نهادهای مربوطه معرفی شدند.
وی در راستای متخلفین بازیهای رایانهای نیز تصریح کرد: ما تا به حال در بخش نظارت بر فضای مجازی بر بازیهای رایانهای در حدود هفت هزار لینک متخلف را شناسایی کردیم که آنها نیز به کمیته مصادیق ارجاع داده شدهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما در بخش حمایتی بنیاد ملی بازیهای رایانهای از تولیدات داخلی نیز اقدامات خوبی را داشتهایم، در این بخش هدف ما این است که بتوانیم جریان بازیسازی ایرانی را ترویج دهیم و از این طریق به اقتصاد و فرهنگ کمک کنیم.
صالحی یادآور شد: ما در این بخش دغدغههای مهم و اساسی داریم و با همین نگاه مسیر رو به جلویی را در حمایت از بازیهای رایانهای داخلی در پیش گرفتهایم.
وی با ارائه گزارشی از عملکرد بنیاد بازیهای رایانهای در طول سالهای گذشته عنوان کرد: در سال ٩٠ در جشنواره سالانه بازیهای رایانهای در حدود ٩٤ بازی داخلی به رقابت پرداختند، اما همین جشنواره در سال ٩٦ با افزایش ١٩٠ بازی رایانهای کار خود را آغاز کرد و این میزان نشاندهنده حرکت رو به جلوی تولیدات داخلی در حوزه بازی های رایانه ای است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به گردش مالی در بازیهای رایانهای تصریح کرد: در سال ٩٤ میزان ١١درصد از بازار داخلی توسط بازیهای ایرانی تامین شد و گردش مالی در حدود ٤٦٠ میلیارد تومان داشت؛ اما در سال ٩٦ این میزان به ١٤درصد افزایش پیدا کرد و سهم ما با رشد سه درصدی روبهرو بود و گردش مالی آن نیز به ٩٢٠میلیارد تومان ارتقا پیدا کرد.
صالحی در ادامه بیان کرد: آمارها نشان میدهد که روند بازارهای داخلی ایرانی در سالهای اخیر هم از منظر سهم ما در بازار داخلی و هم کیفیت و تقویت بازیها رو به رشد بوده است و حمایتهای مختلفی نیز در این راستا انجام شده است، اینکه امروز روند یک تا دو درصدی سهم بازیهای رایانهای در بازار داخلی به ١٤درصد میرسد نشانگر حمایت ما از بازیسازان است.
وی با بیان اینکه ما توانستهایم طی پنج سال گذشته بیش از هزاران دانشپژوه را در انستیتوی خود تربیت کنیم، خاطرنشان کرد: خوشبختانه مراکز بازیسازی ما با ١٠ تیم ٢٣ بازی را طی این مدت تولید کرده است، ما در این مسیر قصد داریم از طریق اتصال بازیهای ایرانی در فضای جهانی امکان حضور باز های ایرانی در فضای جهانی را فراهم کنیم و در ادامه بتوانیم گفتوگوها و تشکیل تیم؛ میان بازیسازان ایرانی و خارجی را تقویت و فراهم کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: خوشبختانه بنیاد ملی بازیهای رایانهای دقت لازم را در ارایه مجوز دارد، شاید تخلفاتی در این حوزه اتفاق بیفتد که طبیعی است ولی ما باید تلاش کنیم نظارتمان را بیشتر کنیم.
نمایندگان پس از استماع سوال نماینده مشهد و پاسخهای وزیر با ۸۰ رای موافق، ۸۳ رای مخالف و ۴ رای ممتنع از مجموع ۱۹۸ نماینده حاضر پاسخهای وزیر را قانع کننده ندانستند.
صالحی در ادامه در پاسخ به دومین سوال حجتالاسلام پژمانفر مبنی بر علت عدم نظارت بر سامانههای ویدیو درخواستی از سوی آن وزارتخانه گفت: سامانههای آنلاین ویژگیهایی چون امکان دیده شدن از طریق فضای موبایل، تبلت و کامپیوتر و دسترسی آسان برای مخاطب را دارند و نظارت ما بر این سامانهها طبیعتا متفاوت از سامانه های دیگر است.
وی ادامه داد: مرکز سامانههای ویدیویی از سال ٩٤ آغاز به کار کرده است و ١٩ مجوز به مراکز داده شده است و این مراکز در حال حاضر به بارگزاری فیلمها و ویدیوها میپردازند. در بحث نظارت ما چند مسیر را طی میکنیم که یکی از آنها اخذ تعهدی است که از مدیران این مراکز گرفته میشود و استعلاماتی است که از این مراکز صورت میگیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به آییننامه نظارت بر نمایشها، اسلایدها و ویدیوها که از سال ٨٣ تصویب شده است، تصریح کرد: از سال ٩٦ آییننامه دیگری را به عنوان آییننامه صدور مجوز تصویب کردیم و دستورالعمل اجرایی همین آییننامه با همین نگاه و با توجه به حوزه نظارتی از ١٩ مرکزی که مجوز داشتهاند فقط مجوز ١٠ مرکز را تمدید و مجوز ٩ مرکز دیگر تمدید نشد.
صالحی با اشاره به نظارت پایهای در حوزه تولیدات گفت: در حوزه فیلم و سریال ایرانی؛ قبل از اینکه فیلمی بارگزاری شود بازبینی لازم روی آن انجام و سپس پرونده نمایش صادر میشود و در این صورت امکان عرضه در سامانه ویدیویی به وجود میآید، همچنین تمام فیلمها و سریالهای بالای ٦٠ دقیقه و کمتر با پروانه عرضه میشوند.
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از فیلم ها و سریال های خارجی که در سامانه ویدیویی عرضه میشود فیلمها و سریال هایی است که از قبل مجوز نمایش دارند و بخشی از این فیلم ها دارای مجوز پسین هستند، در مورد فیلم های خارجی جدید نیز نظارت ما جدی است و ما این نظارت را در سامانه سینمایی و با گزارش های مردمی و گزارش های مراجع ذیصلاح انجام می دهیم و اگر به تخلفی بربخوریم به سرعت با آن برخورد میکنیم.
وی تاکید کرد: از مجموعه ٦٠ هزار مورد بارگزاری شده در این سامانه میزان تخلف درصد محدودی را نسبت به حجم کل داشته است و ما با همین نگاه مسیری را تعقیب می کنیم. بایستی مسیر حوزه سامانه های ویدیویی را به عنوان فناوری ارتباطی جدی و اساسی تلقی کنیم و اقتضائات آن را نیز بپذیریم. ما در مسیر که قانون به ما تکلیف کرده است و نه بر مبنای سلیقه فردی عمل کرده ایم و با همین نگاه دینی و قانونی مسیر را دنبال کرده ایم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به رصد مونیتورینگ مراکز گفت: ما علاوه بر نظارت پسینی رصد مونیتورینگ را نیز به شکل جدی دنبال می کنیم و با سامانه ای که در هفته آینده راه اندازی می شود فرصت رصد هوشمند در زمان کوتاه را در اختیار مراکز قرار می دهیم.
صالحی با بیان اینکه ما در حوزه وظایف قانونی به نظارت پایبند هستیم، گفت: ممکن است تخلفاتی در این مسیر اتفاق بیفتد، اما ما همواره فرایند نظارت را جدی می گیریم و در یک سال گذشته این مسیر را به طور جدی ادامه دادیم.
وی گفت: تضعیف سامانه های داخلی آنلاین ویدیویی به نفع سامانه های غیرمجازی است که در فضای داخلی و خارجی حرکت می کنند و این سامانههای دارای مجوز هم به صنعت فرهنگی و هم به فرهنگ کشور کمک می کنند اما در هر صورت ما تلاش می کنیم این سیستم با نظارت های دقیق ارتقا یابد.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان طرح سوال از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص علت عدم نظارت بر سامانههای ویدیو درخواستی (VOD) از سوی آن وزارتخانه با ٩٤ رأی موافق، ٧٤ رأی مخالف و ٤ رأی ممتنع از مجموع ١٩٦ نماینده حاضر در جلسه از توضیحات وزیر قانع نشدند.