به گزارش آرت کافه، این فیلم به مدت زمان ۱۱۲ دقیقه، ساعت ۱۴ بعدازظهر یکشنبه ۱۸ آذرماه ۹۷ در سالن شماره ۵ پردیس سینمایی چارسو به نمایش درمیآید.
حسین ترابی سالهای ۵۷ و ۵۸ با همکاری فریدون ریپور، کریم دوامی، علی صادقی، ابراهیم قاضیزاده، منوچهر حقانیپرست، حسین رفیعی (فیلمبرداران)، اسحاق خانزادی، محسن روشن، صادق عالمی، محمدرضا دلپاک (صدابرداران)، بهرام ریپور (تدوینگر)، حیدرقلی خدابندهلو، علی عالمی (دستیاران فیلمبردار) اقدام به ثبت و ضبط وقایع مختلف انقلاب اسلامی و رفراندوم در ۱۲ استان کشور کرد که حاصل آن مستند تحسینشدهی «برای آزادی» شد؛ فیلمی که برای اولین بار روز سوم شهریور ۱۳۵۸ به مناسبت بازگشایی فیلمخانه ملی ایران به نمایش عمومی درآمد.
«برای آزادی» بعدها به انتخاب مارک کازینز مورخ و منتقد مشهور سینما، به فهرست ۱۰ اثر مستند تاثیرگذار جهان راه یافت و همراه مستندهای برجستهای چون «پیروزی اراده»، بولینگ برای کلمباین»، «ههشانگ، مرثیه رود»، «میناماتا، قربانیان و دنیای آنها»، « «خط آبی نازک»، «مرگ یک ملت»، «توطئه تیمور»، «گزارش بیبیسی از اتیوپی» و «اندوه و افسوس» ذیل عنوان «مستندهایی که دنیا را تکان دادند» در سال ۲۰۰۷ در شهر لندن به نمایش درآمد.
معرفی بخش ویژه مستندهای انقلاب اسلامی
بخش ویژه دوازدهمین دوره جشنواره بینالمللی سینماحقیقت، به نمایش آثار مستند منتخب با موضوع انقلاب اسلامی اختصاص دارد. در این بخش، ۱۱ فیلم و مجموعهی مستند از وقایع انقلاب اسلامی که توسط بزرگان سینمای ایران کارگردانی شده، به انضمام نگاه مستندسازان جوان به این رویداد تاریخی روی پرده سینماحقیقت میروند.
نمایش مستندهای تاریخی از نهضت انقلاب اسلامی، به ویژه آثار فیلمسازان مطرح کشور از این رویداد، بخش مهمی از مرور مستندهای انقلاب در دوازدهمین جشنواره سینماحقیقت است. این فیلمها عبارتند از: برای آزادی (حسین ترابی)، جستجو ۱ (امیر نادری)، تازه نفسها (کیانوش عیاری)، تپش تاریخ (اصغر فردوست، داود کنعانی)، به سوی آزادی (مجید جعفری، مسعود جعفری جوزانی)، آن روزها (بیژن سالیانی، ژان کرایلین)، جوانی من در خیابان انقلاب جا مانده (منوچهر مشیری)
جوانان، انقلاب، سینماحقیقت
نگاه نوین بخش ویژه انقلاب اسلامی سینماحقیقت به مستندهای ساخته شده توسط جوانان فیلمساز در دهه ۸۰ و ۹۰ هجری شمسی اختصاص دارد؛ یعنی انقلاب از دید مستندسازانی که سه دهه پس از وقوع این اتفاق، تصویری متفاوت از این رویداد بزرگ را به مخاطبان ارائه میدهند. این فیلمهای مستند عبارتند از: نماهایی که ناپدید شد (حمید جعفری)، ابرهای سیاه (مهدی شامحمدی)، گم و گور (محمدرضا فرزاد)
انقلاب در ۶ روایت
پژمان لشکریپور تهیهکننده سینما در سال ۱۳۸۸ مجموعه مستند «انقلاب در شش روایت» را با کارگردانی ۶ فیلمساز برای مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تهیه کرد که جریان متفاوتی از این رویداد را به تصویر میکشد. این شش روایت که در سینماحقیقت روی پرده میروند، عبارتند از:روایت اول: آپولو ۵۸ (زندهیاد حامد خسروی)، روایت دوم: اعتصاب ۶۲ روزه (محمد جعفری)، روایت سوم: خاطرات انقلاب، عاشق لیلا (فرحناز شریفی)، روایت چهارم: سمت خاموش یک عکس (علیرضا قاسمخان)، روایت پنجم: تعبیر یک رویا (جواد مزدآبادی)، روایت ششم: حلقه آخر (شهرام میراباقدم)
مجموعه این فیلمها در بخش ویژه مستندهای برگزیده انقلاب اسلامی، از ساعت ۱۴ تا ۱۶ در سالن شماره ۵ پردیس سینمایی چارسو به نمایش گذاشته میشوند.
دوازدهمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» ۱۸ تا ۲۵ آذرماه ۱۳۹۷ با دبیری سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد در پردیس سینمایی چارسو برگزار خواهد شد.
آرت کافه:مستند «برای آزادی» از آثار شاخص سینمای ایران و جهان است.مستندی تاثیر گذار که روزهای تاریخ ساز ایران را به تصویر کشیده است.«برای آزادی» متعلق به یک نفر نیست.بسیاری از فیلمبرداران شاخص و جسور با مشقت فراوان و حتی قبول خطر مرگ،به خیابان ها رفته و تصاویری با کیفیت،حرفه ای و بی نظیر را در قاب دوربین خود جای داده اند.هیچ کس و در هیچ جا از این مردان هنرمند و جسور یادی نکرده و قدرشان را ندانسته .چرا استاد حسین ترابی شرح شجاعت و هنرمندی این افراد بی ادعا،به خصوص مرحوم فریدون ری پور را به سمع و بصر مردم نمی رساند؟چرا نمی گویند فریدون ری پور همراه دوستانش در آن فضای خفقان،با شجاعت درهای انبار وزارت ارشاد را گشود و دوربین های فیلمبرداری و دیگر وسایل را بیرون کشید تا تاریخ این ملت را ثبت کنند؟
استاد حسین ترابی از راش هایی که فریدون ری پور و دوستانش گرفته بودند توانست این مستند را بسازد.برای همین مستند «برای آزادی» نباید فقط به نام یک نفر ثبت شود.
دبیر جشنواره حقیقت و مسوولان برگزار کننده باید از فریدون ری پور و مردان دیگری که این حماسه را آفریدند،به بهترین وجه تقدیر کند.چرا همیشه به زحمت کشان بی ادعا در سینمای ایران ظلم می شود؟
آقای سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد،اگر از این افراد در روز افتتاحیه تقدیر شایسته نکنید،جفای بزرگی در حق آنان،سینمای ایران و انسانیت کرده اید!