پیش از انقلاب جایزه سپاس و جشنواره جهانی فیلم تهران برگزار می شد که خلاصه سینمای ایران و فعالیت های فیلمسازی آن در این دو رویداد به تماشا گذاشته می شد.
پس از انقلاب جشنواره فیلم فجر راه اندازی شد که در سال های آغازین بسیار موفق بود و امروز نیز با وجود کاستی ها و ضعفی که بر آن مستولی شده،هنوز مهم ترین رخداد فیلمسازی ایران محسوب می شود.در این جشنواره،از فیلم سینمایی گرفته تا فیلم های کودک و کوتاه در معرض تماشا و داوری قرار می گرفتند.
بعد ها بخش های کودک،کوتاه و مستند جدا شدند و بخش بین الملل اضافه شد.جشنواره فیلم فجر جوابگوی تمام فعالیت های فیلمسازی ایران بود و می تواند باشد.متاسفانه چند سالی است که این جشنواره معظم را با عناد و لجبازی به دو پاره کرده اند که بزرگ ترین ضربه بر پیکر سینمای ایران بود و هست.همه کشورهای جهان سعی دارند با تجمیع آثار هنری در یک یا چند جشنواره محدود،همگان را به سمت آنها جذب کنند.در کشور ایران معکوس عمل شده و به جای یکپارچه کردن جشنواره فیلم فجر آن را چند پاره کرده اند!
تعداد جشنواره های ریز و درشت آن قدر زیاد شده که حساب آن از دست همه در رفته است.راه اندازی جشنواره های مختلف در ایران که بودجه عظیمی را می بلعند،نه تنها باعث پیشرفت سینمای ایران نشده،بلکه آن را به سمت قهقرا سوق داده اند!
یکی از وظایف جشنواره ها تاثیر در صنعت فیلمسازی کشور برگزار کننده است و جلب مخاطب حداکثری.کشور بزرگی مانند فرانسه یک جشنواره منحصربه فرد به نام «کن» دارد که شهرتش عالمگیر است.مطمئنا تمرکز روی یک یا چند جشنواره محدود،به بهتر برگزار شدن آن هم کمک می کند.در ایتالیا، آلمان،هندوستان و دیگر کشورهای پیشرفته نیز چنین عمل می کنند،برای همین است که جشنواره های شان شهرت جهانی پیدا کرده اند.
راه اندازی جشنواره های گوناگون در ایران به یک چشم و هم چشمی تبدیل شده است!هر سازمانی که جشنواره ای را علم می کند،دیگر وزارتخانه ها و سازمان ها نیز به دست و پا می افتند تا با راه اندازی یک جشنواره بی کیفیت از قافله عقب نمانند.در حال حاضر وزارت بهداشت نیز جشنواره فیلم دارد،بد تر از آن جشنواره ای جدیدا برای حیوانات راه افتاده به نام «بیطار»!مگر در سینمای ایران چند فیلم باموضوعات پزشکی،دامپزشکی،کودک،ورزشی،شهری و غیره تولید می شود که برای هرکدام از آنها یک یا چند جشنواره راه اندازی کرده اند؟!
اخیرا نیز قرار است جشنواره فیلم «شهر» برگزار شود تا بودجه عظیمی را حیف و میل کند،بدون اینک روی سینمای ایران تاثیری داشته باشد!
مگر شهرهای بزرگ دنیا مانند:نیویورک،پاریس،توکیو و غیره هرکدام جشنواره ای مجزا برای خود دارند که شهرداری تهران هم داشته باشد؟
جشنواره فیلم «کن» با کمک شهرداری این شهر و وزارت فرهنگ فرانسه برگزار می شود.شهرداری تهران نیز به جای ریخت و پاش های آنچنانی می تواند به جشنواره فیلم فجر کمک کند.گاهی، هم به جشنواره فیلم فجر کمک کرده و هم جشنواره خودش را برپا.
دبیر کنونی جشنواره فیلم «شهر» جوانی است که به علت ضعف مدیریت باید چند نفر دستش را گرفته و او را تمشیت کنند!با این حساب برگزاری این جشنواره چگونه خواهد بود و چه تاثیری روی سینمای ایران خواهد گذاشت!
اکثر جشنوارهایی که در ایران برگزار می شود،محفلی است فامیلی و دوستانه که همه از آن فیض ببرند،به جز مردم،سینماگران و علاقه مندان سینما!
تکلیف هنرمندان، علاقهمندان و اهالی رسانه با ازدحام جشنوارهها چیست؟ آیا با این شرایط لزومی دارد این همه جشنواره در مدتی محدود اجرا شوند؟ آیا این به نفع هنر کشور است یا به ضرر آن؟ هدف نهایی مسوولان عرصه فیلمسازی چیست؟ متاسفانه فقط میتوان به یک نتیجه رسید: ارائه بیلان کاری و هدر دادن بودجه بیت المال! غیر از این هیچ جوابی متصور نبوده و نخواهد بود. بودجههایی باید خرج شوند که میشوند! این یعنی عدم توجه به برنامهریزی و حرمت ننهادن به مخاطبان هنر و سینما. هیچ مسوولی نیز پیدا نمیشود که در برابر سیل سوالات اهالی رسانه پاسخگو باشد! حداقل یکی فریاد برآورد که برگزاری این همه جشنواره برای اعتلای هنر و سینماست و احترام به مخاطب، اگر چنین شود، همه میپذیریم و دم برنمیآوریم وحتی کلامی نیز نخواهیم گفت و نخواهیم نوشت، به شرطی که چنین مسوولی پر دل و جراتی پیدا شود!
در حقیقت،برگزاری جشنوارههای فراوان در ایران،هیاهویی است برای هیچ!
