بعدی
like
فاطمه معتمدآریا:

خیلی دلم می‌خواهد نقش یک شخصیت کُرد را بازی کنم

‏. ‏(‏۵-‏آبان-‏۱۳۹۷)

فاطمه معتمدآریا گفت: از «ونیز» کهن‌ترین جشنواره دنیا به «سلیمانیه» یکی از جوانترین جشنواره‌های جهان آمدم، در جشنواره فیلم «سلیمانیه» بیش از هر جشنواره دیگری لذت بردم.

فاطمه معتمدآریا بازیگر سرشناس سینمای ایران در مورد برگزاری سومین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» Slemani عنوان کرد : برای من ملت کُرد، کردستان و مناطق کُردنشین اهمیت و خاصیت ویژه‌ای دارد و آن هم، گیرایی خاکش است که به سادگی به مردمش منتقل شده است. مردمی که اهل شور و عشق و ساز و آواز و رقص هستند و همچنین به جنگجو بودن معروفند که این بخشی از خصلتشان است که با پلیدی بجنگند؛ ولی انسان‌های بسیار فرهیخته، ارزشمند و مهربان هستند و این مهرشان هم به تک تک میهمان‌های جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» منتقل شد و به خصوص به من بیش از دیگران.


سینما فاطمه معتمدآریا جشنواره بین‌المللی فیلم  سلیمانیه   روسری آبی

وی همچنین گفت: همان طور که در جریان هستید، سال گذشته به صورت زمینی وارد اقلیم کردستان شد موقعی‌که همه مرزهای هوایی عراق بر روی این منطقه، بسته شده بود و بسیاری از مهمان‌های خارجی نتوانستند که در جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» شرکت کنند. وقتی‌که از من پرسیدند که شما حضور خواهید داشت؟ من هم در جواب گفتم هر جوری که شده، حتماً به جشنواره می‌آیم، به صورت زمینی آمدم و به لطف مسوولان جشنواره، به شکل خیلی محافظت شده آمدم و فکر کردم که جهان ما به همین سادگی و به یک تصمیم ساده بسته است که بخواهیم کاری را انجام دهیم و آمدم و از بودنم بیش از هر جشنواره دیگری در جهان در جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» لذت بردم.

این بازیگر باتجربه سینمای ایران در ادامه افزود: امسال عادی‌تر و معمولی‌تر به جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» آمدم و خیلی مهمان‌های بیشتری و اتفاقات مهم تری در اینجا دیدم. صحبت‌های خیلی فوق العاده‌ای در مورد ادبیات کُرد و اتفاقاتی که در اقلیم کردستان می‌افتد را شنیدم و به‌خوبی حس کردم. در مدت اقامتم در اقلیم کردستان، از شهر حلبچه و چندین مکان تاریخی نیز بازدید کردیم و همه اینها مزید بر جاذبه‌هایی بود که در جشنواره بود.

وی گفت: امسال کاتالوگ جشنواره را که نگاه می‌کردیم اکثر فیلم‌ها محصول سال ۲۰۱۸ بود و بیشتر آنها از جشنواره‌های مهم دنیا آمده بود و تعداد کثیری از میهمان‌ها هم از سینماگران جوان مناطق مختلف کردستان بودند.

داور بخش «افق‌ها»ی هفتاد و پنجمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم «ونیز» در کشور ایتالیا ادامه داد: خیلی خوشحالم از جشنواره بین‌المللی فیلم «ونیز» که کهن‌ترین جشنواره دنیاست به جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» یکی از جوان ترین جشنواره‌های دنیا آمدم؛ در حقیقت سینما همه مرزها و فاصله‌ها را از بین می‌برد. وقتی‌که جایی حضور داشته باشید و نمایش فیلم و سینماگرها در آن حضور داشته باشند و بحث و گفت‌وگو باشد؛ دیگر فرقی نمی‌کند کجای دنیاست، ونیز هستی، یا در سلیمانیه، یا در ایران، یا در سیدنی و یا هر جای دیگری در دنیا. مهم این است که فصل مشترکی بین خانواده سینما وجود دارد و آن هم فیلم، فرهنگ و هنر سینما است، که این خانواده را دور هم جمع می‌کند و نگه می‌دارد. گاهی اوقات مثل کولی‌ها از یک جایی به جای دیگر کوچ می‌کنند؛ یک موقعی کوهستانی و سخت است و عبور کردن از آن مشکل و یک موقعی هم که دشت است و آدم را برای پرواز به شوق می‌آورد.

وی در مورد حضور در اقلیم کردستان گفت: اگر به شما بگویم که من از روزی که امسال به اقلیم کردستان آمدم؛ دلم نمی‌خواست از آن بیرون بروم، شاید باور نکنید. به همین دلیل، کنکاش مجددی در ادبیات کردستان می‌کنم و با دوستان هنرمند کُردی که در این منطقه حضور دارند، صحبت کردیم که اگر بشود در اینجا کار مشترکی انجام بدهیم و من یک زمان طولانی دلیل منطقی داشته باشم که در اقلیم کردستان بمانم. مناطق مختلف کردستان، اقلیم خارق العاده‌ای است. اینجا پر از جاذبه است. هر چند که خیلی بی‌مهری بر آن روا داشته شده است؛ ولی این قدر گرما، انرژی خوب و سخت‌کوشی در آن است که شاید این سخت‌کوشی کردستان باعث می‌شود که آدم در مقابلشان احساس ضعف کند.

معتمدآریا افزود: به نظرم جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» در جایی برگزار می‌شود که سراسر از شعور و دانش هستند و بسیار هنرمندان ارزشمندی دارد که به خاطر حُجبی که دارند در منطقه خودشان باقی مانده‌اند. در این جشنواره، بیشتر فیلم‌های کُردی از ساخته‌های سینماگران کُرد را دیدم، به دلیل اینکه خیلی از فیلم‌ها را در جشنواره‌های دیگر دنیا دیده بودم. این فیلم‌های کُردی موضوع‌های خیلی خوبی داشتند، البته هم اکثر آنها جایزه گرفتند؛ ولی به تجربیات بیشتری احتیاج دارند.

بازیگر فیلم سینمایی «روسری آبی» در مورد پروژه جدید همکاری در کردستان گفت: متأسفانه یک پروژه و تحقیق کُردی نیمه‌کاره باقی ماند و ما یک هفته فیلمبرداری کردیم و تعطیل شد؛ موضوع آن در مورد زنان شیمیایی سردشت بود، قصه یک نفر و ماجراهای مختلفی که بر اثر بمباران شیمیایی به وجود آمده بود. متأسفانه متوقف شد و من هنوز مزه یک کار دلنشین در کردستان را از دست دادم. خیلی خیلی دلم می‌خواهد نقش یک شخصیت کُرد را بازی کنم؛ یک تحقیقاتی کردم و چیزهایی هم از یک شخصیت زن مبارز حلبچه‌ای در اقلیم کردستان دستگیرم شد و خیلی دوست دارم تحقیقاتی که دوستانم در اینجا بر روی آن کار کرده‌اند را ببینم و شاید بتوانیم از دل آن، یک فیلمنامه فیلم سینمایی و یا یک سریال خوب دربیاوریم.

فاطمه معتمدآریا در مورد اهمیت برگزاری جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» در منطقه خاورمیانه توضیح داد: در این منطقه، جشنواره جهانی فجر برگزار می‌شود که قدمت خیلی خوبی دارد و آن هم ۳۶ سال تجربه برگزاری جشنواره است؛ از آن طرف، جشنواره بین‌المللی فیلم «آنتالیا» در ترکیه برگزار می‌شود که ارتباطات بین‌المللی گسترده‌ای دارد و از این طرف هم جشنواره بین‌المللی فیلم «سلیمانیه» که جوان و پرانرژی است، به نظرم اگر که بشود از تجربیات جشنواره‌های دیگر استفاده کند برای پرباربودن آن بهتر خواهد بود.

عکس‌ها: منصور جهانی