به گزارش آرت کافه به نقل از دویچه وله،افتتاحیه این جشنواره با اجرای موسیقی عالم قاسماف، آهنگساز مشهور موسیقی مقامی در آذربایجان همراه بود. عمادالدین از بنیانگذاران حروفیه بوده و شهر شَماخی که زمانی بر مسیر جاده ابریشم قرار داشت به روایتی زادگاه وی بوده است.
امین محمداف، مشاور هنری این جشنواره گفت: با اینکه عمادالدین قرنها پیش میزیسته، اما همچنان سخنان او و پیامش درباره تساهل فرهنگی و یگانگی آحاد بشر بهروز و پیشروست و این پیامی است که ما میخواهیم از طریق این جشنواره منتقل کنیم.
هنرمندان بینالمللی در شاخههای مختلف این جشنواره حضور دارند. یکی از آنها چنگیز بابایف هنرمند حجمساز آذربایجانی است که با پروژه خود به نام «سیارات» به اندیشههای عمادالدین نسیمی ادای دین کرده است. ایده محوری کارهای او حضور هستی در تمام ذرات است.
بابایف گفت: در ساخت این آثار از مواد مختلف در ابعاد مختلف استفاده شده تا سیارات مختلفی شکل بگیرند که همه در یک جهان قرار دارند،اما تفاوتهای آنها این جهان را از هم جدا نمیکند. یک چیز در تمام ذرات این عالم مشترک است و آن «عشق» است.
گروه ویتنامی «باندهانوی دوئو» که آثارش ملهم از راک دهه ۶۰ میلادی است، در این جشنواره با هدف ادای دین به «روح ویتنام» نوعی موسیقی تلفیقی اجرا کرد.
نوئن لی، نوازنده این گروه گفت: فکر میکنم موسیقی ویتنام بسیار وامدار ملودی و بیان احساسات است.
نوهو گوانگ، دیگر عضو گروه نیز در ادامه صحبت های نوئن لی گفت: بله و بسیار به عنصر مراقبه وابسته است. همچنین با زبان ما ارتباط تنگاتنگی دارد، چون زبان ما در پیوند عمیق با موسیقی است و این موسیقی به نوعی بیانگر زبان مردم ما نیز هست.
همزمان با اجرای موسیقی، بسیاری از نقاط باکو شاهد برگزاری نمایشگاه و نیز اجرای هنرهای بصری بود. خِرِت ناسِنس از «انجمن جشنواره اروپا» درباره این فستیوال گفت: آنچه امروز شاهدش هستم برایم بسیار خوشایند بوده ،چون برگزارکنندگان، چندین شاخه هنری را با هم تلفیق کردهاند. آنها توانستهاند حضور جمعیت بومی و گردشگران بینالمللی را همزمان داشته باشند ،پس میتوان گفت در مسیر درست قرار دارند.
سامی یوسف، خواننده معروف که در غرب به عنوان «ستاره بزرگ خاورمیانه» شناخته شده نیز در این جشنواره حضور داشت. او معتقد است مردم، امروز بیش از همیشه به نوعی پیوند معنوی نیاز دارند.
یوسف گفت: این از خودبیگانگی و این هویت از دست رفته باعث پیدایش این خلاء تعصب، نفرت و کجفهمی شده است. پیام عمادالدین نسیمی پیامی است که ما امروز به آن نیاز داریم .من تلاش می کنم با موسیقیام مردم را دوباره با ریشهها و سنتهای خودشان پیوند بدهم.